Így tesz gazdagabbá a csoportterápia!

Mitől lesz hatékony egy vezető? A 4 legfontosabb tulajdonság.
Mitől lesz hatékony egy vezető? A 4 legfontosabb tulajdonság.
2017-06-25
Nagycsoporton Santa Fé-ben
2017-10-19

Így tesz gazdagabbá a csoportterápia!

Hogyan gazdagít a csoportterápia?

Hogyan gazdagít a csoportterápia?

A csoportterápiában való részvétel komoly pszichés és gazdasági előnyökkel jár a résztvevők számára. De pontosan hogyan tesz gazdagabbá a csoportterápia?

Az, hogy a csoportterápia lelki szempontból hasznos a résztvevők számára, talán nem is kérdés. Egy ide vágó kutatás: a svéd Bo Sigrell (1995) 13 évet felölelő vizsgálatában például a résztvevők pszichés tünetei számottevő módon csökkentek: jobban tudtak alkalmazkodni a környezetükhöz, adekvátabban fejezték ki az érzelmeiket, érettebb tárgykapcsolatokkal rendelkeztek, és képesek voltak hosszú távon is kielégítő kapcsolatokat fenntartani. A csoportos terápia bizonyítottan hatékony depresszió, pánik, PTSD, szociális fóbia, kényszer, bulímia, skizofrénia, borderline és más személyiségzavarok esetén (lásd például Burlingame metaanalíziseit: 1. 2. 3.).

A csoportterápia gazdasági haszna

A csoportterápia ugyanakkor nemcsak lelki, hanem gazdasági szempontból is előnyös. Heintzel, Breyer, Klein (2000) vizsgálatában 1000 egyéni vagy csoportterápiában részesülő személyt kérdeztek meg a terápia életükre gyakorolt hatásáról. Mind az egyénibe, mind a csoportba járók komoly testi és lelki javulásról számoltak be.

A csoportba járó páciensek már 27 hónappal az analitikus csoport-pszichoterápia lezárulta után a terápiás költségek háromszorosát spórolták meg más orvosi szolgáltatások csekélyebb mértékű igénybevételével, és a kevesebb betegállománnyal. Az analitikus egyéni terápiák esetében ez kicsit több, mint a kétszerese volt.

A hatékonyság, azaz a különböző mérőeszközökkel vizsgált tünetcsökkenés, és az interperszonális képességek fejlődésének tekintetében ebben a kutatásban sem volt empirikusan igazolható különbség az egyéni és a csoport-pszichoterápia között.

Hozzászólások – tényleg gazdagabbá tesz a csoportterápia?

Források

  • Burlingame, G. M., Gleave, R., Erekson, D., Nelson, P. L., Olsen, J., Thayer, S., Beecher, M. (2016). Differential effectiveness of group, individual, and conjoint treatments: An archival analysis of OQ-45 change trajectories. Psychotherapy Research, 26(5).
  • Burlingame, G. M., Fuhriman, A., Mosier, J. (2003). The Differential Effectiveness of Group Psychotherapy: A Meta-Analytic Perspective. Group Dynamics: Theory, Research, and Practice 7(1), 3–12.
  • Heinzel, R., Breyer, F. & Klein, T. (2000) ‘Outpatient Psychoanalytic Individual and Group Psychotherapy in a Nationwide Catamnestic Study in Germany’, Group Analysis, 33(3): 353-372.
  • McRoberts, C., Burlingame, G. M., Hoag, M. J. (1998). Comparative efficacy of individual and group psychotherapy: A meta-analytic perspective. Group Dynamics: Theory, Research, and Practice, 2(2), 101-117.
  • Sigrell, B. (1995). ‘The Long-Term Effects of Group Psychotherapy: A Thirteen ­Year Follow-Up Study’, Group Analysis 25(3): 333-352.
  • Terlidou, C., Moschonas, D., Kakitsis, P., Manthouli, M., Moschona, T., and Tsegos, I. (2004) ‘Personality Changes of the Completion of Long-term Group ­Analytic Psychotherapy’, Group Analysis, 37(3): 401–418.
  • https://pixabay.com/en/money-money-tower-coins-euro-2180330/