A csoportanalízis története
A csoportanalízis története – Bion, Ezriel, Foulkes
2017-03-12
társadalmi önismeret
Nem létezik kívülállás! Társadalmi önismeret a legjavából
2017-04-07

Szakmailag gyönyörködöm, emberileg le vagyok taglózva. Szubjektív tudósítás, Civil Csoport Hétvége 2017.

Csoportanalízis - Civil Csoport Hétvége 2017

Csoportanalízis - Civil Csoport Hétvége 2017

Idén hatodszorra lehet csatlakozni a Civil Csoport Hétvége programjaihoz Siófokon, a Magyar Csoport-pszichoterápiás Egyesület jóvoltából. A CCH célja a körülöttünk zajló társadalmi és csoportfolyamatok jobb megértése, és a társadalmi önismeret fejlesztése.

CCH 2017 – résztvevők és program

A 2017. március 31. – április 2. között zajló eseményen körülbelül száz érdeklődő vesz részt, akiknek megközelítőleg egyharmada már a korábbi években rendezett Civil Csoport Hétvégék valamelyikén is itt volt. Az résztvevők a legkülönbözőbb szakterületekről érkeztek: vannak tanárok és hallgatók, orvosok és páciensek, GYES-en lévő anyukák és magas beosztású vezetők.

Három különböző méretű csoportban zajlik az elsősorban saját élményre építő munkafolyamat. A csoportok méreteinek kialakításával  a stáb arra tesz kísérletet, hogy leképezze a társadalmi folyamatok három főbb színterét:

  1. A teljes társadalmunkat megjelenítő, 100-110 személyt, tehát az esemény összes résztvevőjét magába foglaló nagycsoportban jelenhetnek meg az olyan, a társadalomhoz kapcsolódó jelenségek, mint a helykeresés, a szorongások, frusztrációk, kirekesztés, agresszió bizonyos formái.
  2. A jellemzően munkahelyi környezetet, nagyobb baráti társaságokat, klubokat jelképező 20-25 személyt számláló középcsoportok figyelmének fókuszában, az ezekhez a csoportokhoz kapcsolódó érzések, folyamatok megjelenésére számítanak.
  3. A kiscsoportokban (8-12 fő) elsősorban a családi viszonyrendszer, a családban jellemző folyamatok, érzések kerülhetnek elő. (Ez a méret egyébként a csoportterápia színtere a külvilágban.)

Kapcsolódás a többiekhez

A nyitó plenárison egy non-verbális, mozgásos egymásra hangolódással kezdtünk, amiben a magunkhoz és a többiekhez való kapcsolódás élményét élhettük át. A folyamat során több fókuszt is javasoltak a vezetők, majd a végére a különböző szempontok szerinti csoportalkotásokkal, illetve az egyes végpontok közötti tengelyeken való elhelyezkedésekkel megtapasztalhattuk hogy könnyen lehet, hogy egy bizonyos szempont szerint olyan emberekhez állunk egészen közel, akik egy másik szempont szerinti megközelítésben a legtávolabb állnak tőlünk.

A kiscsoportos folyamat során egy sokkal lassabb, egyénenként mélyebbre nyúló verbális (pl: csoportanalitikus csoport, verbális kiscsoport, pszichodráma, szociodráma), vagy non-verbális (pl: mozgásterápia) módszerekkel találkozhatunk.

Szakmai énem gyönyörködik

És hogy ez a hármas felosztású modell mennyire működik, az már az első napon kiderült: a záró nagycsoportos plenárison olyan érzelmek, indulatok, viselkedésformák jelentek meg köztünk, amelyekről, kicsit belegondolva egyértelműen ráismerhettünk a társadalomban zajló folyamatokra, képet kaphattunk azok mozgatórugóiról.

Gyönyörű, ahogy minimális találkozás után azonnal leképeződnek a CCH résztvevői között a társadalom csoportjaiban zajló folyamatok. Itt, a “kultúrkörnyezetben” is előjön az elnyomás, az elhallgattatás, a düh, a frusztráció – már most, így első nap!

Le vagyok taglózva és gyönyörködöm egyszerre.

A nagycsoportról úgy jöttem ki, hogy egyszerre voltam rosszul, hogy így viselkedünk, ugyanakkor a tudós énem felvillanyozva ugrál örömében, hogy milyen csodálatos, hogy így lemodelleződik a csoportban a világunk!

Pihenő és folytatás – Civil Csoport Hétvége 2017

A szünetekben zöld fű és napsütés várt minket a Balaton partján, majd a napot kötetlen zenélős, beszélgetős esti program zárta. Holnap újra nekivágunk a társadalmi önismeretnek a Civil Csoport Hétvége segítségével, én pedig közben készülök egy interjúra is. Nemsokára olvasható lesz! 🙂

Civil Csoport Hétvége 2017

Civil Csoport Hétvége 2017

Hozzászólások