Pszichoterápián gondolkodik? A csoportterápia megfelelőbb lehet, mint a hagyományos módszer

Thank you, fuck you! Csoportterápia az USA-ban.
2017-10-28

Pszichoterápián gondolkodik? A csoportterápia megfelelőbb lehet, mint a hagyományos módszer

A csoportterápia néha hasznosabb, mint hagyományos megfelelője

A csoportterápia néha hasznosabb, mint hagyományos megfelelője

Ha pszichoterápia jut eszébe, valószínűleg egy kényelmes kanapén képzeli el magát, amint legbensőbb gondolatait és érzéseit osztja meg egy együttérző szakemberrel.

Létezik egy másik megközelítés, amely ugyanolyan hatásos a legtöbb problémára, ami miatt az emberek terápia mellett döntenek – ráadásul olyan előnyöket kínál, ami hagyományos egyszemélyes megfelelőjéből hiányzik.

Ha depresszió, szorongás, trauma, kábítószer- vagy alkoholfogyasztás, esetleg bonyolult kapcsolatok miatt keres segítséget, érdemes megfontolni a csoportterápiát (gyakran hívjuk egyszerűen csak „csoport”-nak).

Egyéni és csoport

Csakúgy, ahogy az egyéni terápiának is sok fajtája van, különböző terápiás csoportok léteznek. Néhány csoport kognitív viselkedési terápiát (CBT) használ, hogy segítsen a résztvevőknek megváltoztatni diszfunkcionális gondolataikat és viselkedéseiket, míg a pszichodinamikus csoportok a tagok saját magukkal és másokkal kapcsolatos érzéseikbe kínálnak belátást.

Ezek nem egyszerűen támogató csoportok, amelyek célkitűzései visszafogottabbak: elsősorban közelmúltbeli válás, trauma vagy súlyos orvosi betegség stressze mentén szerveződnek, és bátorítást nyújtanak, megküzdési stratégiák megosztását segítik elő.

A pszichoterápiás csoportok másra hivatottak: nemcsak átsegítik a tagot a váláson, hanem támogatják abban is, hogy megértse a sikertelen házasság okait, és hogy a jövőben egészségesebb kapcsolatokat tudjon kiépíteni.

Erő a számokban

A terápiás csoportok ideális esetben öt-tíz tagból állnak egy jól képzett terapeuta vezetésével. A legtöbb csoport minden héten másfél vagy két órát ülésezik. Néhány csoport határozatlan ideig tart tagok időnkénti csatlakozásával és kiválásával, míg mások ugyanazokkal az emberekkel dolgozik meghatározott számú héten vagy hónapon keresztül.

A csoportterápia nem olyan pszichoterápia, amelyben a terapeuta a figyelmét többfelé osztja. A csoport társadalmi mikrokozmosszá válik, amelyben a tagok egymásról alkotott benyomásaikat osztják meg – ideális esetben együttérzéssel és hitelességgel. Például, ha az egyik résztvevő kapcsolati nehézségeiről beszél, a csoport többi tagja a lehetséges okokról gondolkodik – talán az empátia hiánya, vagy bármilyen kapcsolat leértékelésére való hajlam.

A terapeuta felelőssége, hogy lefektesse az alapszabályokat (titoktartás, kölcsönös tiszteletet), valamint hogy mi minősül megfelelő, hasznos és hatékony visszacsatolásnak a csoporton belül. A csoport egy élő laboratórium, amely több perspektíva lehetőségét adja, és őszinte visszajelzést nyújt. És mivel egy képzett terapeuta is kéznél van, biztonságos teret ad az új viselkedési módok kipróbálásához.

A csoport egy másik fontos ok miatt is terápiás lehet. Társadalmi lényekként éreznünk kell, hogy tartozunk valahová és értékelnek minket. Mivel a magány – a dohányzáshoz és elhízáshoz hasonló egészségügyi kockázatokkal – továbbra is növekszik, a csoportterápia egyfajta ellenszerként működik. Ön alaposan megismerkedik a társakkal, ők pedig megismerkednek magával. A csoportban átlét odatartozás pedig a világban is megjelenhet.

További előny, hogy bár alapvetően problémáink megoldásához kérünk segítséget, a csoport lehetőséget ad mások segítésére – ez pedig az önbecsülésnek adhat jókora löketet.

Önnek való?

A legtöbb pszichológiai probléma és érzelmi zavar esetében a csoportok ugyanolyan hatékonynak bizonyultak, mint az egyéni terápia, és néhány ember számára a csoport még előnyösebb. Kivételt képeznek ez alól a fokozott bizalmat igénylő problémák (például egy gyerekkori trauma), amikor célszerűbb lehet először egyéni terápiával kezdeni, és csak utána váltani csoportra.

A csoportos terápia költségei átlagosan a felét teszik ki az egyéni terápiának – így ez vonzó megoldás lehet, amennyiben saját zsebből finanszírozza a terápia költségeit.

Kezdetben sok ember inkább az egyéni terápiát részesíti előnyben, gyakran azért, mert a csoportok – például a munkahelyen, otthon vagy az iskolában – nem voltak kedvesek hozzájuk. Attól tartanak, hogy zaklatják, kirekesztik vagy akár megfélemlítik őket. Ugyanakkor egy képzett terapeuta által vezetett csoportban ilyesmi nem fog történni. A terapeuta biztonságos és tiszteletteljes környezetet biztosít minden résztvevő számára.

És bár egy csoport tagjai jó, ha aktívan részt vesznek a közös munkában, nem kell mindegyik ülésen beszélni, vagy többet megmutatni magukból, mint amennyit éppen akarnak.

Hogyan találjunk csoportot?

Ha csoportterápián gondolkodik, érdemes tájékozódni, szakembereket megkérdezni. Fontos, hogy megismerkedjen a csoport vezetőjével, tudja meg, milyen lesz a csoport és kik lesznek a tagok. Győződjön meg arról is, hogy a terapeuta képzett csoportvezetésben.

Az induló és futó csoportanalitikus módszerrel működő csoportokat itt találja:

A beszélgetős, verbális csoportok mellett találunk cselekvéssel, relaxációval, szimbólumokkal vagy épp művészeti eszközökkel dolgozó csoportokat is, mint például a

Az online térben Skype vagy Zoom segítségével találkozó csoportok is vannak, főleg azok számára, akik elszigetelten élnek vagy nehéz az eljutásuk a személyes találkozókra.

Információk a cikkről és a szerzőről

  • Szerző: Molyn Leszcz,  pszichiáter professzor a University of Toronto-n és a Mount Sinai Kórházban. Az Amerikai Csoport Pszichoterápiás Szövetség választott elnöke, és “A csoportterápia elmélete és gyakorlata” című könyv társzerzője. Kutatásait az International Journal of Group Psychotherapy, American Journal of Psychotherapy és más szakfolyóiratokban publikálta.
  • Fordító, és a magyar vontakozásokat összeállító: Tamás Kata pszichológus
  • Dátum: Az eredeti cikk megjelenési dátuma 2019. február 1., Bottom Line Health
  • Forrás: https://bottomlineinc.com/health/mental-health/considering-psychotherapy-group-therapy-is-sometimes-better