Pszichoterápián gondolkodik? A csoportterápia megfelelőbb lehet, mint a hagyományos módszer

Csoportterápia USA
Thank you, fuck you! Csoportterápia az USA-ban.
2017-10-28
Hogyan segít a csoportterápia? Mitől működik a csoport?
Hogyan segít a csoportterápia? Mitől működik a csoport?
2019-03-26

Pszichoterápián gondolkodik? A csoportterápia megfelelőbb lehet, mint a hagyományos módszer

Csoport pszichoterápia

Csoport pszichoterápia

Ha pszichoterápia jut eszébe, valószínűleg egy kényelmes kanapén képzeli el magát, amint legbensőbb gondolatait és érzéseit osztja meg egy együttérző szakemberrel.

Létezik ugyanakkor egy másik megközelítés, amely legalább ugyanolyan hatásos a legtöbb problémára, ráadásul olyan előnyöket kínál, ami hagyományos egyszemélyes megfelelőjéből hiányzik.

Ha depresszió, szorongás, trauma, kábítószer- vagy alkoholfogyasztás, esetleg bonyolult kapcsolatok miatt keres segítséget, érdemes megfontolni a csoportterápiát (gyakran hívjuk egyszerűen csak „csoport”-nak).

Egyéni és csoport

Csakúgy, ahogy az egyéni terápiának is sok fajtája van, különböző terápiás csoportok léteznek. Néhány csoport kognitív viselkedési terápiát (CBT) használ, hogy segítsen a résztvevőknek megváltoztatni diszfunkcionális gondolataikat és viselkedéseiket, míg a pszichodinamikus csoportok a tagok saját magukkal és másokkal kapcsolatos érzéseikbe kínálnak belátást.

Ezek nem egyszerű támogató csoportok, amelyek célkitűzései visszafogottabbak. A támogató csoportok elsősorban közelmúltbeli válás, trauma vagy súlyos orvosi betegség stressze mentén szerveződnek, és bátorítást nyújtanak, megküzdési stratégiák megosztását segítik elő.

A pszichoterápiás csoportok másra hivatottak: nemcsak átsegítik a tagot a váláson, hanem támogatják abban is, hogy megértse a sikertelen házasság okait, és hogy a jövőben egészségesebb kapcsolatokat tudjon kiépíteni.

Erő a számokban

A terápiás csoportok ideális esetben öt-tíz tagból állnak egy jól képzett terapeuta vezetésével. A legtöbb csoport minden héten másfél vagy két órát ülésezik. Néhány csoport határozatlan ideig tart tagok időnkénti csatlakozásával és kiválásával, míg mások ugyanazokkal az emberekkel dolgozik meghatározott számú héten vagy hónapon keresztül.

A csoportterápia nem olyan pszichoterápia, amelyben a terapeuta a figyelmét többfelé osztja. A csoport társadalmi mikrokozmosszá válik, amelyben a tagok egymásról alkotott benyomásaikat osztják meg – ideális esetben együttérzéssel és hitelességgel. Például, ha az egyik résztvevő kapcsolati nehézségeiről beszél, a csoport többi tagja a lehetséges okokról gondolkodik – talán az empátia hiánya, vagy bármilyen kapcsolat leértékelésére való hajlam.

A terapeuta felelőssége, hogy lefektesse az alapszabályokat (titoktartás, kölcsönös tiszteletet), valamint hogy mi minősül megfelelő, hasznos és hatékony visszacsatolásnak a csoporton belül. A csoport egy élő laboratórium, amely több perspektíva lehetőségét adja, és őszinte visszajelzést nyújt. És mivel egy képzett terapeuta is kéznél van, biztonságos teret ad az új viselkedési módok kipróbálásához.

A csoport egy másik fontos ok miatt is terápiás lehet. Társadalmi lényekként éreznünk kell, hogy tartozunk valahová és értékelnek minket. Mivel a magány – a dohányzáshoz és elhízáshoz hasonló egészségügyi kockázatokkal – továbbra is növekszik, a csoportterápia egyfajta magány-ellenszerként működik. Ön alaposan megismerkedik a társakkal, ők pedig megismerkednek magával. A csoportban átélt odatartozás pedig a mindennapokban is megjelenhet.

További előny, hogy bár alapvetően problémáink megoldásához kérünk segítséget, a csoport lehetőséget ad mások segítésére – ez pedig az önbecsülésnek adhat jókora löketet.

Önnek való?

A legtöbb pszichológiai probléma és érzelmi zavar esetében a csoportok ugyanolyan hatékonynak bizonyultak, mint az egyéni terápia, és néhány ember számára a csoport még előnyösebb. Kivételt képeznek ez alól a fokozott bizalmat igénylő problémák (például egy gyerekkori trauma), amikor célszerűbb lehet először egyéni terápiával kezdeni, és csak utána váltani csoportra.

A csoportos terápia költségei átlagosan a felét teszik ki az egyéni terápiának – így ez vonzó megoldás lehet, amennyiben saját zsebből finanszírozza a terápia költségeit.

Kezdetben sok ember inkább az egyéni terápiát részesíti előnyben, gyakran azért, mert a csoportok – például a munkahelyen, otthon vagy az iskolában – nem voltak kedvesek hozzájuk. Attól tartanak, hogy zaklatják, kirekesztik vagy akár megfélemlítik őket. Ugyanakkor egy képzett terapeuta által vezetett csoportban ilyesmi nem fog történni. A terapeuta biztonságos és tiszteletteljes környezetet biztosít minden résztvevő számára.

És bár egy csoport tagjai jó, ha aktívan részt vesznek a közös munkában, nem kell mindegyik ülésen beszélni, vagy többet megmutatni magukból, mint amennyit éppen akarnak.

Hogyan találjunk csoportot?

Ha csoportterápián gondolkodik, érdemes tájékozódni, szakembereket megkérdezni. Fontos, hogy megismerkedjen a csoport vezetőjével, tudja meg, milyen lesz a csoport és kik lesznek a tagok. Győződjön meg arról is, hogy a terapeuta képzett csoportvezetésben.

Az induló és futó terápiás csoportokat, melyek csoportanalitikus módszerrel működnek, itt találja:

A beszélgetős, verbális csoportok mellett találunk cselekvéssel, relaxációval, szimbólumokkal vagy épp művészeti eszközökkel dolgozó csoportokat is, mint például a

Az online térben Skype vagy Zoom segítségével találkozó csoportok is vannak, főleg azok számára, akik elszigetelten élnek vagy nehéz az eljutásuk a személyes találkozókra.

Információk a cikkről és a szerzőről