A csoport alapszabályai egy terápiás helyzetben

Irvin D. Yalom - A Schopenhauer-terápia
Yalom a csoportterápia működési elvéről
2017-02-07
A csoportanalízis története
A csoportanalízis története – Bion, Ezriel, Foulkes
2017-03-12
Irvin D. Yalom - A Schopenhauer-terápia
Yalom a csoportterápia működési elvéről
2017-02-07
A csoportanalízis története
A csoportanalízis története – Bion, Ezriel, Foulkes
2017-03-12

A csoport alapszabályai egy terápiás helyzetben

Csoport pszichoterápia

Csoport pszichoterápia

A csoportterápia működését, a tagok fejlődését elősegítő csoport alapszabályok – amit minden csoportba jelentkezőnek tudnia érdemes!

Csoportterápia

A csoportanalitikus pszichoterápiában a csoport tagjainak problémái a csoport, szervezet, intézmény szintjén is láthatóvá válnak; nem kizárólag az egyes páciensek szintjén, mint az uralkodó orvosi modellekben. Az egyéni belső problémák külső akadályok formáját öltik, és ezáltal könnyebben átdolgozhatóak. A csoportterápia folyamán a csoportterapeuta működése kevésbé tolakodó (inkább a karmesteré, mint az igazgatóé). A csoportanalitikus terapeuta a csoportterápia alatt leszoktatja a tagokat a túlzott vagy helytelen függőségről, és saját maguk, valamint a többi csoporttag terapeutájává teszi őket.

Mivel nem teljesen egyértelmű, hogy ezt a folyamatot milyen tényezők segítik elő, ezért a csoportba jelentkezőknek gyakran adnak egy listát a csoportterápia szabályairól. Íme az alapszabályok, amit minden csoportba jelentkezőnek tudnia érdemes.

A csoport alapszabályai

  1. A csoport fókusza az itt és moston van. Egymással kapcsolatos érzéseinket beszéljük meg, és azt, hogy milyen hatással van a másikra viselkedésünk.
  2. Azért vagyunk itt, hogy magunknak és másoknak segítsünk. Mind a két elkötelezettség egyformán fontos.
  3. Annyira őszinték vagyunk, amennyire csak lehetséges, és azt fejezzük ki, amit valóban érzünk. Mindig nyíltan beszélünk egymáshoz. Ha tudjuk, hogy a dolgok “X” módon vannak, akkor nem teszünk úgy, mintha nem úgy lennének.
  4. Gondolatainknak és érzéseinknek is megpróbálunk egyszerre tudatában lenni. Ugyanannyira fontosak.
  5. Mindenkit meghallgatunk. A meghallgatás komoly munka.
  6. Hajlandóak vagyunk új viselkedéssel kísérletezni. Csak rajtunk áll, megváltoztatjuk-e.
  7. Ami elhagzik, az bizalmas: senki nem fogja elmondani a csoporton kívül, amit a csoportban hallott, hacsak nem saját magáról van szó. Ez mindenre vonatkozik, nem csak magától értetődően privát dolgokra.
  8. A csoport akkor a leghatékonyabb, ha mindenki részt tud venni valamilyen módon.

Forrás